Translate

2010-08-20

Peru šiaure ir Ekvadoro pietūs

Trujillo - Huaca de la Luna ir Huaca del Sol

Dar vienas Peru archeologinis radinys. Moche kulturos palikimas. La Luna sventyklu piramide skirta dievui Ai Apec ir Del Sol buvusi valdovu piramide. Deja Del Sol dar nepradeta kasineti, o La Luna pilna stebuklu, mat Moche zmones po kiekvieno valdovo pasikeitimo ant senos piramides state nauja, taigi archeologai kaip svoguna atidengineja nuostabiausius bareljefus ir piesinius .... laikas parodys ka slepia Del Sol svogunas :) Moche turejo paproti aukoti zmones. Du jauni kariai kovodavo ritualinemis kuokomis, o tas kuriam numusdavo kepure, buvo aukojamas. Jis budavo nuvedamas i aukojimo vieta, pagirdomas San Pedro kaktuso haliucinogeninemis sultimis, ji dar primusdavo ir pakankindavo, o tada ritualiniu peiliu perpjaudavo gerkle ir nuleisdavo krauja i taure. O krauja viesai isgerdavo valdovas, tuo parodydamas kas cia kietas (taures ceremonija - daznai vaizduojama ant keramikos). Dazniausiai aukodavo, kad butu lietaus, per El Nino (kai nesustojant lyja) aukodavo desimteriopai, kad nustotu.

Huanchaco

Mazas zveju miestelis ... bent taip raso gidu knyga. Dabar tai gan didelis turistu ir banglentininku pamegtas pavandenynio kurortas. Islikusi tradicija zvejybai vis dar naudoti is meldu gaminamus "arkliukus". Sako kad is ju atsirado banglentes. Siaip buvo labai miela istrukti is masinu pypimo ir tiesiog pasedeti papludimyje snioksciant Ramiajam.

Chiclayo

Dar keliu kulturu lopsys. Moche, Sican ir Chimu. Tumbas reales de Sipan - pasaulinio lygio muziejus apie Moche kultura ir Sipanu Lordo kapo iskasenas, bei puikia valdovo rumu rekonstrukcija (deja jokiu foto negalima). Beje kartu palaidotos buvo 3 moterys, vaikas, lamos, karo vadas, karys saugantis kapa (be pedu, kad nepabegtu), zynys, veliavnesys ir belenkoks kiekis papuosalu ir apyvokos daiktu.
Tucume - 26 dumblo plytu piramides ir lievas muziejukas. Laimei yra salia kalnas i kuri isikeberiojus atsiveria lygumos su jose isibarsciusiomis aptirpusiu piramidziu liekanomis.
Ferrenafe - Sican kulturos muziejus. Vieno didziausio Pietu Amerikos rasto valdovo kapo grozybes. Idomu kad valdovas pakastas aukstyn kojom ir dar nukirsta galva atsukta kad ziuretu zemyn. Ir zinoma visai nestebina, kad kartu palaidoti kiti zmones.

Chachapoyas

Atitolome nuo vandenyno ir grizome i kalnus. Cia kalno virsuneje (kaip visada) apauge dziunglemis slepiasi preis Inku civilizacijos tvirtoves griuvesiai - Kuelap. Chachapoya kultura state apvalius akmeninius namus, o sitas miestas savo dydziu panasus i Machu Pichu, bet kasinejimai pradeti neseniai, todel visas apauges dziunglemis ir mazai lankomas turistu, kas jam suteikia dvigubo zavesio. Po kokiu 10 metu bus dar vienas stebuklas kaip ir MP.

Kelione i Ekvadora

Kadangi jau taip susideliojo musu kelias nebuti pakranteje, kur didziausias srautas, teko kapanotis dziunglemis. Pirmiausia is Kuelapo 2 valandas bendru taksu vaziavom i Chachapoyas, tada 2 valandas bendru taksu (tik dabar 6-iese) iki Bagua Grande is kur mikriuku 45 min iki Jaen, tada 3,5 valandas kitu mikriuku (beje nuleido rata) iki San Ignasio is kur sunkiai susiradom masina iki La Balsa (dar 2 val). Viskas zvyrkeliais, kalnais per dziungles. La Balsa yra penkiu namu kaimas dziungliu gludumoj, o kitoj upes pusej jau Ekvadoras. Beje ten maloniai isgerem cukranendriu naminukes.

Ekvadoras

Ilgas ir ramus muitininku darbas (ilgai bendravom, nes judejimo kaip ir nera), tiltas ir mes Ekvadore. Tolimesnis prasivaziavimas visa diena auto ir autobusais per istabaus grozio pietines Ekvadoiro dziungles ir mes jau Cuencoje.

Cuenca

Mazas nuostabu kolonijini senamiesti turintis miestas. Su Inku griuvesiaias ir puikiais rajonais. Cia vaiksciodami paupiu pasijutome lyg butume Vilniuje prie Vilneles. Labai jauku. Dobiliukai ir pienes. Tvarkingi namai, tvarkingas eismas, jokio pypimo... Aplankem Panama kepuriu gamyklele-muzieju - ir Panama kepure kilusi visai ne is Panamos :)

Pirmas ispúdis apie Ekvadora. Tikejomes tikrai ne to. LR Uzsienio riekalu ministerija lankstinuke raso: "Nesaugu, jei nera butina venkite keliones, o jei keliaujate - imkites ypatingu saugumo priemoniu". Mielieji, panasu, kad tai yra slykstus melas. Po Bolivijos ir Peru, tikejomes kazko panasaus ar dar baisesnio, o cia visiskai civilizuota, tvarkinga ir rami salis. Esame treciame pagal didi mieste ir cia malonu buti (o mes, visumoje, jau nekenciam miestu). Jokiu siuksliu, netvarkos, triuksmo ir smarves. Gatvese jokiu ginkluotu apsauginiu. Labiau palyginama su Urugvajum, kurio miestai labiau primena Europa, nei PA. Ziuresim kas toliau i siaure. Zinoma viskas brangiau, o kas keista - valiuta USD. Daugiau ispudziu, kai bus daugiau ispudziu :)

Aciu visiem skaitantiem, buciuojam ... iki.

Sio reportazelio foto prasideda cia.