Translate

2010-05-28

Argentina

Sveikuciai visi visi, atsiprasome uz pauze, judejom daug ir graziai per Argentinos zemele kempingais be Internetu, taigi viskas dabar ir iskart. Soriukas.

Kadangi teko Buenos Airius aplankyti be moco, tai grizom atgal per Urugvaju ir kirte siena Paysandu puikiai antra kart isikurem Colon miestelyje ir jis pasirode du kart jaukesnis. O va tada prasideda musu didysis suolis per Argentinos miestus, kelius, parkus ir kalnus :)


Parana.
Kempingas su 12 sunu ruja, isvis panasu, kad sunu draugu turim daugiau nei zmoniu. Kirtom upe tuneliu i Santa Fe ir truktelejom toliau i vakarus. Gaila, bet deja i vakarus - pietus tenka palikti kitiems laikams, ruduo ten ... SALTA.

Cordoba.
Universitetu miestas (kaip ir Portugalijoj). Apylinkes supa maziukai miestukai ir kalnai. Vila Carlos Paz - pseudo Las Vegas tik mazas ir ne toks vykes, bet su kremlium ir piramidem, miesto izimybe didelis gegutlaikrodis.

Allta Gracia.
Che Guevaros muziejus su visa jo istorija, kelioniu marsrutais, politine ir kita veikla, jo moco likuciai. Kempingas su girta seimininke ir plepesiai su mielu issilavinusiu dazytoju.

Sierros las Cordobas.
Pirmi kalnai. ausksciausias pakilimas 2500 m. Mocas jama tik opa. Vaizdai zada atimantys. Pakilime virs galvos kondorai. Veliau jau leidziantis dykuma su gulinciais griauciais gyvuliu kaip is TV. Zuikiai, grifai, kaktusai, druskos ir visa kita kas dykumom priklauso ...

Vila Dolores.
Na va, ieskojom kempingo (beje beveik visa Argentina keliaujam kempingais, saltoka, bet tik taip pigu, o kempingai pasakiski: su sviesa, elektra ir karstais dusais). Tai va ieskojom kempingo, o vienas toks dede Mirko uzklaustas pajame ir namo uzkviete. Pasirodo uzkietejes motociklistas keliautojas ir siaip fain zmogus, o zmona dar fainesne. Tai gavom patarimu kaip su mocu kalnuose ka daryt, priziurejom ju kelioniu foto, gavom mega info apie busimus miestus ir kelius. Buvom pavezioti dzipu po miestelio graziausias vietas ir istorijom bei legendom apipasakoti. O svarbiausia jaukia namu aplinka, silta lova, vonia ir net i restorana uzkviesti ir mesytem tradicinem bei desrom kraujinem pamaitinti. O ryte islydeti su pusrytukais ir dar i kelia idetais kokos lapais kad lengviau prie aukscio adaptuotumemes. Didelis Aciu.

San Augustin.
Didelis 460 km suolis tolyn i Siaure. Jaukus miesciukas, kalnu ir sidziuvusiu upiu apsuptas kempingas.

Ischigualastu -
menulio slenis - dinozauru zeme. Jau ir taip judejimas tarp Prekoldirjeru ir Koldirjeru suka prota ir pildo dziaugsmu, o sito tiketis nesitikejom, zinojom kad butina uzvaziuot, bet UUUU. Belenkoki akmenu ir kalnu dariniai: dulketi dykuminiai plotai, raudoni kanjonai, spalvoti dulesiai, kolonos, stulpai isgrauzos, burbuliai lendantys is zemes ir viskas iki horizonto kiek akis mato ir ne siaip kad su gidu, o savu transportu 30 km paskui gido masina, buna atsilieki, tikrai jausmas, kad esi ne sitoj zemej. Be viso to sitame luzyje, kur pati zeme 80 mljrd (berods) senumo i pavirsiu lenda reptiliju ir pirmuju dinozauru kaulai suakmeneje. Daugiau sito grozio nuotraukose.

Judam judam, kelione. Tiek visko daug, o ir ruduo spaudzia, kad net planuot nera kada. I SIAURE. La Rioja, Catamarca su normaliu karstu dusu.

Vel kalnai ir labai ryskus suolis i kita pasauli. Is dykumu ir smelynu bei akmenynu i debesyse paskendusias dziungles. o uz kalno vel kitas pasaulis Tafi del Valle. 2500 aukstyje kalnu apsuptas ir nuo lietaus saugomas slenis. Labai mielas turistinis miestukas, cia ir patrekinom pirmakart labai maloniai ir ramiai, vienok aukstis ir taip plesia is vidaus, bet jau adaptuojames. Kalno virsunej uzkandom apacioj pirkto tik ka is puodo istraukto ozkos surio ir sviezios duonos. Apziurejom menhyru sutemptu is apylinkiu parka, labai idomus rashtai ir siaip ispudi daro. Nors - VISKAS ta daro :)

Toliau kelyje Quilmes -
indenu miesto griuvesiai, didziausi Argentinoje. Va cia tai tikrai Ispuuudis (ziurekit foto). Beje kieti jie buvo, laikesi visa laika pries Inkus, kol Ispanai neatvaziavo ir visko n-x neisgriove. Siaip ir dabar belenkur leidzia laipiot, tai manau po metu kokiu 100 ir cia nelabai kas gali buti like, nes kiekvienas zingsnis akmenukas zemyn. Gaila. Bet tai kaip grazu ir dydis trenkia smegenin - zr. foto.

Cafayate -
Vynu miestas. labai graziu indenisku motyvu priziurejom ir bandem i kalnus lipt originalu ziurteti ant uolu bet kadangi temo, tai tik 2 is 5 vietu radom, visvien grazu. Gyva istorija, cia tau ne Mona Liza.

Ruta 68. Quebrada de Cafayate.
Kafajates tarpeklis dar zinomas kaip Marso slenis. Suturistintas bet nuostabus ir ivairus raudonas ir belenkokiaformis, vaizduote dirba ir dariniam vardus duoda (uzduotis: nuotraukose rasti Agnytes Titanika). Dar ir dar kart suvokiame motociklo teikiamus privalumus: vaizdas 360, kvapas, vejas, kur nori stoji, pietauji graziausiose vietose ...

Salta.
Argentina svencia 200 metu sukakti, o mes pavarge svenciam kempinge prie lauziuko ir verdam raviolius, jauku ir miela.

Toliau jau kelias kelias ir kelias. skubam, nes sala. Jujuy. Humahuaca su pasisildymu sauluteje, nes jau kai diena tai karsciai, o ryte pabudus ant palapines net ledo buvo. OPA. Bet jau kirtom Tropiku Capricorna - kai is kalnu nusileisim bus vel vasara.

Tolyn link Bolivijos.
Linksmumas ne atstume, ne temperaturoj ar kituose nepatogumuose, o kad perdien tenka pakilt po 1350 m virs juros, o mocas tai vienas, o mes tai du ir dar kuprines dvi, o spekit ar ORO YRA. Aksciausiam taske netoli Tres Cruses ten kur aukstis apie 3800 jau ir stumti aparata teko, bet perropojom, ir su lengvom modifikacijom oro srauto i karbiuratoriu padidinimui vel vystydami iki 70 kmh pasiekeme Bolivija. Bet cia jau kita pasaka.

-----

Taigi, Siaurine Argentina. Dvi savaites, nera daug, bet zinom, kad salis puikiai pritaikyta turizmui, kempingavimui, judejimui, Ypac vasara. Salis didziule ir ka pamatyti ant kiekvieno kampo yra. Gaila nepavyko Ruta 40 visa pravaziuot ko labai norejom moto pirkdami, bet gabaliuka pravaziavom - grazu. Ko ir jums linkim - keliaukit brangieji. Dabar.

Mylim, pasiilgom, bet keliones atgal dar neplanuojam.
Siunciam daug linkejimu.