Translate

2010-03-09

Paragvajus: Itaipu, Caguazu, Pueblo del Dios, Clo.Oviedo

Itaipu.
Kaip jie patys vadina didziausias Paragvajaus pasididziavimas ir vienas is 7 naujojo pasaulio stebuklu, antra pagal dydi ir pirma pagal galinguma pasaulyje hidroelektrine. Tiesa pasakius nelabai ispudinga ir turas po ja labai nuobodus (bent nemokamas Paragvajaus puseje, o brazilai 20$ prasytu). Didelis betoninis monstras, kad ji pastatyti uzliejo galingesnius uz Iguazu krioklius, ir gerokai isdarke krastovaizdi ir vietinius miskus. Gyvuliukus iskrauste, kurie nepaskendo, nes uzpyle per 7 dienas, net neiskirte misko. Zinoma, dabar beveik ant kiekvieno socialinio projekto stendo puikuojasi Itaipu zenkliukas, nes pinigo matyt prilaiko (85% salies elektros energijos). Kad sumazinti zala gamtai irenge nac parku, bet panasu labiau i pakazucha.

Tati Yupi.
Vienas is tokiu nac parku. Pataikeme atvaziuoti paciu nesezono metu ir kempinge (foto) buvome vieninteliai. Matyt po truputi ir si vieta taps turistu ir poilsiautoju lankoma, plesriasias kates jau isgaude ir isveze, kad zmonem ramu butu. Taigi pasikepem griliuose desreliu, isbandeme naujus nesiojamus namus (dabar ne benamiai), prisiskynem greifrutu ir isnaudojom visus teikiamas atrakcijas (arkliukai, traktoriukai, mini ekskursijos), nors nejaukiai, kai viskas tik mums dviems. Susipazinom nakti su vietinemis varlemis (Agnes krokso dydzio) ir po kojomis vaikstanciais tarantulais.
Vienas is linksmesniu nutikimu - atvykus i kempinga paklauseme reindzerio ar ezere galima maudytis, buvome patinkinti, kad tranquillo nieko pikta ten negyvena, maudynes buvo labai vykusios. Deja is ryto pakalbejus su ten dirbanciais berniukais paiskejo, kad ezere gyvena ganetinai dideles ir nuodingos gyvates... Kita kart klausime 2-3 kart.




Caguazu.
Mazas ir neidomus miestelis/kaimas. Tiesa mateme kaip gyvena indenai (nuotrauka su polietileninemis palapinemis) mat iskirsti miskai, gyvunai isnaikinti, valgyti nera ka, tai jie kraustosi i miestus neturedami jokiu tokio gyvenimo igudziu. Mergaites dirba prostitutem ir be perstojo gimdo, o berniukai gyvena kaip gyvuliukai bandomis. Baisu ir liudna.

Dievo kaimas.
Sededami Caguazu parke pamatem grazia, cigara rukancia bobute ir panoreje nufotkint (foto nesigavo) buvome uzkalbinti, neva tai dievo zenklas ir pakviesti i svecius. Padvejoje sutikome ir spekit kur patekom. Sekta. Pati tikriausia ir normaliausia sekta, kur visi tiesiogiai kalba su dievu, pranasauja, ir belenkaip kitaip eina is proto. O dar viso to virsuneje ¨dievo isrinktasis¨, kuriam visi patarnauja ir pataikauja... savotiskas vaizdelis. Istvereme tik viena nakti toje beprotybeje ir isdumeme pirmu pasitaikiusiu autobusu. Tiesa pamateme ir idomiu dalyku. Gyvenome kaimiecio sodyboje su sunimis ir karvemis, pamatem kaip auga zemes riesutai, mangai, papajos, avokadai ir kiti nepazistami augalai. Paragavome naminio pieno, naminio rudo cukraus, isgerem mates ir terere. Kita diena susipazinome ir pusdieni praleidome pusryciaudami ir snekuciuodamiesi sitoje bendruomeneje pries 30 metu uzstrigusiais hipiais is Columbijos. Faini zmones ir labai grazus namai.


Truputi daugiau apie Paragvaju.
Kontrastu salis, ypac po tokios europietiskumu kvepiancios Brazilijos. Asiliuko traukiamas vezimas salia merso. Kondicionuojami tolimu reisu autobusai ir dumus spjaudantys is sunkveziniu perdaryti miesto busai vos ikopiantys i kalniuka. Visa kas yra bendro naudojimo plotelis yra paskendes siukslemis, o kiekvienas asmeninis kiemas tviska svara - zolyte nupjauta, medziai nukarpyti, viskas nubaltinta ir islaizyta. Todel kaimai grazus, o miestai baisus ir paskende plastiko kalnuose. Zmones labai paslaugus, draugiski ir mandagus. Turistu mazai tai kartais net per paslaugus, kaip policininkai sustabdantys eisma kai neleistinoje vietoje norime kirsti gatve, ar savivaldybes sargas savaitgali ijungiantis fontana aiksteje, nes mes ten esam. Kolkas neerzina, nebent tai kad spokso. Dar grazu, kad yra islaike savo Guarani kalba, kuri dominuoja ir skamba labai ispudingai. Taip pat yra islikusi mates ir terere (salta mate su zolelemis) gerimo tradicija ir mieste ar kaime mazas ar didelis vaiksto su termosu, kalebase, bombillia ir nuolat siurbcioja. O siaip betkuri didesne gatve panasi i Gariunus. Geriausias pirkinys - 25 greifrutai uz 2,5 Lt.